Kerhoillat jatkuvat (on air)

Korona tilanteen takia kerhoillat ovat peruttuina vielä jonkin aikaa. Koitetaan yhteistuumin aktivoida kerhon toistinta eli siirretään kerhoilta korona vapaaseen muotoon. Aloitetaan keskiviikkona 18.00.

Toistinhan löytyy taajuudelta 145.725 MHz. Kuuntelee 0.6 MHz alempaa. Avausääntä jos ei löydy viheltämälläkin toistimen saa auki.

Kokeillaan huomenna montako kerholaista saadaan ääneen….

73 de OH3EQY Vesa

Koronan vaikutuksia OH3AD:n toimintaan

Terve, virus aiheuttaa peruutuksia kautta rintaman erikokoisiin tapahtumiin ja kokouksiin henkilömääristä riippumatta niin työelämässä kuin harrasteissakin.

Harrasteemme ikärakenteen tuntien emme halua virukselle antaa ylimääräisiä leviämismahdollisuuksia tai saattaa ketään tarpeettomaan altistumisvaaraan.

Käytännössä aiheuttaa seuraavaa:

1. 18.3.2020 kevätkokous on peruutettu ja siirretään pidettäväksi keväämmällä tilanteen normalisoiduttua.

2. Kerhoiltojen osalta jokaisen pitää käyttää omaa harkintaa ja toimia sen mukaan. Missään tapauksessa kevempienkin flunssaoreiden vaivatessa ei kerholla ole syytä käydä.

Kerholle on myös käsidesiä, jonka käyttö on erittäin suositeltavaa.

OH3AD hallitus

Digitaalinen Mobile Radio (DMR)

Kevät kokous siirtyi myöhemmäksi. Minun oli tarkoitus kertoa lyhyesti DMR radiosta siellä. Otetaan sitten sähköpostin kautta pieni katsaus DMR radioihin.

Qso kulkee Digitaalisesti joko suoraan radiosta toiseen tai toistimien kautta nettiä hyväksi käyttäen vaikka toiselle puolen palloa. Ääni on yhtä hyvä kuin puhut sitten vierestä tai kaukaa. Omituista on se kohinattomuus ja tausta äänien lähes täydellinen puuttuminen. DMR vastaanotto ääni on parantunut huomattavasti. DMR järjestelmässä on puheryhmät olennainen osa. Suomessa on yksi koko maan ”OH” ryhmä. Alueittain on omat ryhmänsä (OH0-OH9) tämän lisäksi muitakin ryhmiä. Toistimilta tulee vakiona OH ja alueellinen puheryhmä. Nämä tulevat omissa aika väleissä eli yhtä aikaa voi puhua sekä alueellisessa että koko suomen ryhmässä. Lisäksi voi ”tilata” muitakin ryhmiä kuulumaan. Tätä kirjoittaessa kuuntelen Wordwide (91) ryhmää. Menossa juuri viikottainen chekin. Ympäri maailmaa amatöörit kuittaavat kutsunsa ja nimensä. Suomesta yleensä noin 20-30 kuittausta.

Äänessä DMR systeemissä voi olla äänessä toistimien kautta tai sitten oman hotspoin kautta. Eli mikäli mökillä ei kuulu mikään toistin, mutta matkapuhelin verkko toimii voi yhteyden saada omalla hotspotilla.

Itse kun innostuin näistä radioista tuli sitten hankittua 3 käsikonetta ja 3 hotspottia. Yhtä näistä (käsikone + hotspot) olen luvannut lainata kerholaisille. Tämä siksi että jokainen voi ensin tutustua ja sitten päättää onko tämä DMR oma juttu. Tämä Corona vain nyt sotki asioita. Juu en ole ainakaan vielä saanut tartuntaa, mutta olen pohtinut kannattaako nyt lainailla laiteita. Mikäli joku haluaa on tuo paketti vapaana. DMR järjestelmään tarvii ensi rekistöröityä eli hankkia DMR numero. Ohjeet löytyy OH4AC Mikkelin kerhon sivuilta osoitteesta: https://oh4ac.fi/fi/artikkelit/49-hyodyllisia-dmr-linkkeja .

Mikäli aikoo hankkia oman laitteen, kannattaa suosia merkkejä ja malleja mitä kerholaisilla on käytössä. Laitteen ohjelmointi ei ole kovin vaikea, mutta kohtuu työläs. Valmiita kooditulppia saa kopioitua koneesta toiseen. Näin pääsee käyttämään radiotaan paljon nopeammin ja helpommin.

OH3AD kerholle on työn alla oma toistin. Tavoitteena on saada kesäleirille koeajoon. Radioiden kanssa pieni ongelma, mutta järjestynee aikanaan.

Tässä lyhyt katsaus DMR maailmaan. Kannattaa muistaa, että huono tai tyhmä kysymys on se mitä jätetään esittämättä. Kysellä voi tässä ketjussa tai sitten suoraan minulta sähköpostissa.

73 de OH3EQY Vesa

oh3eqy at gmail.com

Kerhon HF lokeista yhteenvetoa 2019

Iltaa, uuden kerhotilan ergonomia, asema ja sen antennikalusto nosti HF- aktiivisuuden odotetusti uudelle tasolla. Paikan häiriötason alhaisuus varsinkin edelliseen kerhon sijaintiin verrattuna on myös ollut erittäin merkityksellinen lisä mielekkääseen workkimiskokemukseen.

Yhteyksiä pidettiin 16175 jakautuen modeille: FT8/11645, CW/2695, RTTY/1313 ja SSB/519. DXCC- maita kertyi vuoden aikana 165.

Lokit ladataan epäsäännöllisen säännöliseti sähköistä palveluista seuraaviin: LoTW, eQSL, Clublog.

Korteilla kuitaan myös ja OG70AD:lle tulee myöhemmin keväällä oma korttinsa ja odotettavissa korttien printtaus- ja tarroitusmaratooni.

Tervetuloa kerhon asemalle rakentamaan vuoden 2020 workkimistilastoja – erityisesti kerhoiltoina opastusta niin rautaan kuin softaan tarjolla.

OH3AD hallitus

OH3AD:n kevätkokous 2020

Korona- viruksen väistelemiseksi kokous on siirretty myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaa.

Hallitus päätti 7.1.2020 kokouksessaan kerhon kevätkokouksen pidettäväksi 18.3.2020 kello 18:30 alkaen kerhotalolla.

Rixun Kolmoseen tulevan materiaalin deadline 20.2.2020

Hallitus

© 2020 A MarketPress.com Theme