Kevät kokous siirtyi myöhemmäksi. Minun oli tarkoitus kertoa lyhyesti DMR radiosta siellä. Otetaan sitten sähköpostin kautta pieni katsaus DMR radioihin.

Qso kulkee Digitaalisesti joko suoraan radiosta toiseen tai toistimien kautta nettiä hyväksi käyttäen vaikka toiselle puolen palloa. Ääni on yhtä hyvä kuin puhut sitten vierestä tai kaukaa. Omituista on se kohinattomuus ja tausta äänien lähes täydellinen puuttuminen. DMR vastaanotto ääni on parantunut huomattavasti. DMR järjestelmässä on puheryhmät olennainen osa. Suomessa on yksi koko maan ”OH” ryhmä. Alueittain on omat ryhmänsä (OH0-OH9) tämän lisäksi muitakin ryhmiä. Toistimilta tulee vakiona OH ja alueellinen puheryhmä. Nämä tulevat omissa aika väleissä eli yhtä aikaa voi puhua sekä alueellisessa että koko suomen ryhmässä. Lisäksi voi ”tilata” muitakin ryhmiä kuulumaan. Tätä kirjoittaessa kuuntelen Wordwide (91) ryhmää. Menossa juuri viikottainen chekin. Ympäri maailmaa amatöörit kuittaavat kutsunsa ja nimensä. Suomesta yleensä noin 20-30 kuittausta.

Äänessä DMR systeemissä voi olla äänessä toistimien kautta tai sitten oman hotspoin kautta. Eli mikäli mökillä ei kuulu mikään toistin, mutta matkapuhelin verkko toimii voi yhteyden saada omalla hotspotilla.

Itse kun innostuin näistä radioista tuli sitten hankittua 3 käsikonetta ja 3 hotspottia. Yhtä näistä (käsikone + hotspot) olen luvannut lainata kerholaisille. Tämä siksi että jokainen voi ensin tutustua ja sitten päättää onko tämä DMR oma juttu. Tämä Corona vain nyt sotki asioita. Juu en ole ainakaan vielä saanut tartuntaa, mutta olen pohtinut kannattaako nyt lainailla laiteita. Mikäli joku haluaa on tuo paketti vapaana. DMR järjestelmään tarvii ensi rekistöröityä eli hankkia DMR numero. Ohjeet löytyy OH4AC Mikkelin kerhon sivuilta osoitteesta: https://oh4ac.fi/fi/artikkelit/49-hyodyllisia-dmr-linkkeja .

Mikäli aikoo hankkia oman laitteen, kannattaa suosia merkkejä ja malleja mitä kerholaisilla on käytössä. Laitteen ohjelmointi ei ole kovin vaikea, mutta kohtuu työläs. Valmiita kooditulppia saa kopioitua koneesta toiseen. Näin pääsee käyttämään radiotaan paljon nopeammin ja helpommin.

OH3AD kerholle on työn alla oma toistin. Tavoitteena on saada kesäleirille koeajoon. Radioiden kanssa pieni ongelma, mutta järjestynee aikanaan.

Tässä lyhyt katsaus DMR maailmaan. Kannattaa muistaa, että huono tai tyhmä kysymys on se mitä jätetään esittämättä. Kysellä voi tässä ketjussa tai sitten suoraan minulta sähköpostissa.

73 de OH3EQY Vesa

oh3eqy at gmail.com

© 2024 A MarketPress.com Theme